Albert Denn (pseudonim pentru Albert Denis Militaru), născut la Balș în anul 1990, emigrează în Spania în 2003 împreună cu familia. Absolvent al Facultății de Filologie Hispanică a Universității din Valencia, actualmente doctorand în cadrul Universității din Valencia, Facultatea de Filologie, Traducere și Comunicare (Departamentul de Lingvistică) și masterand în cadrul Universității din București, Facultatea de Filosofie (Master Filosofie și gândire critică). În 2015 revine în țară cu o bursă Erasmus unde devine asistent la Universitatea din București și profesor de limba spaniolă la Institutul Cervantes. În același timp urmează cursurile masteratului de Hispanistică la Universitatea din București și ale masteratului de Limba Spaniolă pentru Străini la Universitatea din Valencia.

A publicat volumul de poezie Îmi pipăi cu frică tălpile (Casa de pariuri literare, 2018) și Antes de que desaparezcan los polos (Casa de pariuri literare, 2019). A avut apariții publice ca interpret iar melodiile publicate se pot găsi pe platforma muzicală Spotify. Volumul Îmi pipăi cu frică tălpile a fost nominalizat pentru debut în cadrul premiilor Observator Cultural 2019. În 2020 Albert Denn a fost unul dintre câștigătorii Concursului Național de Poezie Lidia Vianu Translates.

 

 

 

Albert Denn face parte din acea familie rară de poeţi care se nasc cu lecţia gata învăţată, altă excepţie de la regulă. Lucru cu atît mai şocant la un debutant, a cărui poezie se exprimă mai mult tăcînd, la un poet bîntuit de voluptăţi spirituale sub care se ascunde, lăsînd uşa uşor întredeschisă chemării surdinizate a simţurilor. Ascunzătorile, tăcerile autoimpuse întărîtă mult mai adînc zona strigătelor carnale al căror glas înfundat se amplifică sub apăsarea căluşului. Albert Denn pare să se simtă bine în ascunzătoarea tăcerilor lui, fiindcă nu poţi vorbi cu tine însuţi decît fără cuvintele cu care te adresezi altora. La adăpostul controlului cerebral se simte protejat.
Nora Iuga